請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

father.hk

搜索
查看: 13527|回復: 65

安裝[太陽能系統] [複製鏈接]

優秀版主

如要本著 [太陽能可唔駛交咁多電費] 而去做, 到這2012年世代的香港, 一定都失敗而回。太陽能的應用只在於沒有電網的區域,因不需去安裝電網。

以下是使用[太陽能]的必要條件:
1) 住村屋或獨立屋 
2) Daily Maintenance 一定要自己攪,無理由砌[模型]都要人地砌埋個成品比你 ,Installation & Maintenance costs 好貴.
3) 電池最好要Deep Cycle. (select AGM model, but expensive 40%)因陽光變化大
4) 電池一定要有Fuse or MCB protected. 加個MCB Box就最好.
5) 有經驗才上48V system , 確實危險左,不過DIY過膽機會認為小事了, 12V system是理想起點。  
6) 有電力知識及經驗才可攪
7) 最後一定要樂在其中,如覺得冇興趣及浪費時間就不要去馬了

優秀版主

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

優秀版主

Parallel 的方法, 我勁提議用MCB or fuse , 而不直接駁電池, 因battery死時, 冇current protection 會好大件事. MCB 亦有利平時ON/OFF 的maintenance 工作.

有專用DC的MCB , 但亦有好多人話AC MCB x 0.707 = DC MCB. Not sure. Schneider-Electric 公司回答AC MCB 不應或不可用在DC上, 但我試過short circuit battery,  AC MCB是識跳, 我就冇詳細check.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

優秀版主

叧外taobao賣的MCB, 好多好多是假野. Be careful.

咁樣成套野,你搞左幾多錢? 我有個平台, 都想搞個太陽能幫補下.

優秀版主

dunce 發表於 15-11-2012 01:04
咁樣成套野,你搞左幾多錢? 我有個平台, 都想搞個太陽能幫補下.

我Suggest 你唔好搞,我因部份野是朋友比, 所以平些, 如果唔係分分鐘$3000一盞30W燈,單單想幫補下,在2012年仍是原全不值得做,亦整死過電池,好彩是舊野,家居太陽能, 我分分鐘將來會搞到over$15000,是幫補不了的,我搞只因為我家一年有三次停電, 想pure 12V BATTERY voltage入hifi,及想了解「多年想做的事」.唯一我覺得可行是solar panel 直駁load, 不買battery及controller.因這是最貴最煩的一部份.即有陽光才有電   , 例如DC FAN 就可以用在這點, 因轉慢左停左, 冇乜所謂 .

因為我出邊有兩盞射燈, 換光管時先知原來一盞 500W ., 兩支就1000W, 依家我都好少開了, 所以見你玩太陽能, 想問下.
我細佬住村屋, 試過一個雷將成間房既電器儘毁, 所以你都小心呀

優秀版主

dunce 發表於 15-11-2012 11:22
因為我出邊有兩盞射燈, 換光管時先知原來一盞 500W ., 兩支就1000W, 依家我都好少開了, 所以見你 ...

我原本想玩1000W,但經過今次親身體驗, 一般家庭, 最多玩400W solar system 好啦.

thanks. 雷就同低地太陽能系統無乜關係, 不過我都怕雷的.

最近前幾日, 阿女 突然大叫"好野! 好野! 好野! 終於停電了 ,等左好耐!! ] 我微笑起來

睇黎我都係唔整好過整了, 謝!

優秀版主