請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

father.hk

搜索
查看: 14826|回復: 20

村屋TV數碼高清接收: 終極MODEL 4.0 [複製鏈接]

優秀版主

超人A+餐 - 全新淨料: $5xxx.
發燒A 餐 - 全新淨料: $3000多 .  一定要發燒A 餐才好味!!  我都係去到A 餐,  A+餐要用數碼UHF filter.
B 餐       - 全新淨料: $1000.
最平C餐 - 全新淨料: $550
睇下你食乜餐, 你可去SSP 問問, 一般可能加$600- $1000 安裝費
哈哈, 是乎你有幾癲, 有幾執著!! 你唔駛問我乜餐包些乜,  我只係講出平有平玩,  貴有貴玩罷 !

傳說中的88魚骨係這個!!  這是水平極化.  垂直極化要DIY.

88 魚骨 details

但一般未盡全力唔好找我幫忙, 自己盡哂力先找我來.
應該個Perfect MODEL係咁 :

終極MODEL 4.0 :

=============================================
唔太要求可以用簡化版

隻AMP 牛最好係天台, highly suggest ,  基於有時隻AMP 牛因2/F 租客不講理,  被迫放TV牛在其他層那時, wallet都要power passing model,  或把wallet拆下來 !  但如果線太雞太長, 地下隻AMP牛是比唔到電上天台隻AMP. 你用MASPRO UB33H的話會冇燈或出紅error燈.

適合任何情況係乜野意思呢?  你的地區收得好時可拿走其中一部份簡化, 這MODEL可apply任何地理環境.
但為何不由UB33H 供電比埋UB18L 呢?

1) 因為UB18L 行12V, UB33H 行15V. 行到都有些擾心, 就算小了UB18L 一兩隻牛空出來, 又賣唔出, 結果又係放鬼左唔知邊度.
2) 再者那個UHF FILTER 又唔知在POWER PASSING 上點既情況, 頂唔頂到電上去
3) 發燒友多數喜歡乜鬼都獨立,哈哈!再多幾個POWER SUPPLY 其實無乜所謂.
4) 但為何加左個UB18L, 因要比FILTER食飽飽

注意:
i) UB33H booster 有個POWER PASSING 制要OFF (default is off), default input -10dB 制要set番做0dB , 另外UB18L POWER SUPPLY及前後插件相信都有些signal loss, 自己衡量下了.
2) 另外, 想UB33H一個供電, 供電比埋UB18L ,UHF filter 要power passing, 要用它錶它下是否OK先, UB18L應該可行15V, 但自己決定.
發燒A 餐部份料 :

注意: [兩味]一定要filter.

UHF Filter , 你可用Taobao DMB-2N1. 你話識我, 可能平RMB10 - 20掛

DMB-2N1合路器是港深數碼電視接收合路(混合)器
UHF FILTER : http://item.taobao.com/item.htm?id=8545182115
你話係father.hk七彩小生介詔, 叫佢平小小, 佢多數平10-20. 叫佢英制F頭 , 不是大陸公制.
你要注意你filter 淨乜野頻 .e.g. (546, 586, 602  +  562, 706, 786)

從事村屋設計者, 請細心看.
一般村屋大約百份之99.9%都唔會用這入牆式來安裝splitter , 師父大多會用TV wall outlet 去手拖手, 大家想下, 如果好似我咁, 一層有5個TV 點, 3層有15個TV 點!!  如手拖手的話, 最尾間房就最弱了.
注意有師父唔理, 會用TV wall outlet 去1 手硬拖2手去一開二, 而不用splitter, 直short jam 線, 唔係話唔得, 信號會不穩,  各輸出亦會不穩.
而下是我的手筆, 我己100% sure 這Model 是實際work 的, 全三層所有TV ports 差不多一樣質數, 當然地下細小小. 你點拉都細架啦. splitter 記著留spare port.正所謂, [凡事留一線, 日後好相見]. spare port留一個好啦, 留意, 你可考慮買全POWER PASSING MODEL SPLITTER, 是乎你有冇想過放大牛裝在地下或1/F.

記著, suggest 你DIY , 師父唔會坐定定同你慢慢till花. 但你要想清楚, 這centralized TV 集合design 會有不好的地方, 唔好的地方是需要多一個splitter box 和多左喉都未定, 還有師父可能唔L明你想點,  如TV 點 太近, e.g. 就在exactly 隔離房, 手拖手反而是最好又方便.  對於以穩定行先的我來說, 我當然用這centralized design, 喜歡加幾多TV 點都冇所謂.
e.g. 一開3 splitter design:

Model A:

另外, Maspro TV wall outlet 設計麻麻地, 駁線地方太近邊, 有output 即有過路的重差, 安裝時特別難, 好心maspro 佢出些wall outlet 內裹F頭model 啦, 直插有唔會頂位.

信我, 如可以的話 , 把放大器及牛放哂入梯屋內. 濕氣冇咁重, 件件貴野, 你唔係比佢日曬雨淋呀? 除非你整個100% waterproof 的盒蓋著它. 因放大器放入屋內, 放大會小一丁點, 信號及長度會小過maspro minimum length 都未定., ignore them,  你自己judge.

只要splitter 用哂ALL power passing ports model , 咁村屋的魚骨MODEL  已誔生!   其實我應用All power passing ports model 而不用單pass,  如真係要用all ports power passing, 我再換. All Pass 貴小小.
你可以買一個TV AMP牛 放在梯屋或其中一層樓, 但跳制會令到全層無電視睇, 還有這小小小小小小電由一層租客比哂, 其實點design 都要比架啦, 點解唔環保益下人, 你想免這跳制problem, 用power passing model for all splitters及牆so. 另外total 買三個放大器的牛, 咁樣你就可以全屋只用一條超勁的魚骨.而唔駛將來見到來自十個租客既十條魚骨啦. 但我仍suggest 大家只買一個放大器牛算了, 因放大器牛多數連放大器買, 另外又浪費, 十年跳幾多次電呢? 如真係冇電好耐, 米拉個拖板上梯屋比電law.
咁就唔會見到一般村屋的天線魚骨累鬥累, 又唔環保.以下例子彼彼皆是 , 多是由於屋主出租村屋, 唔想出魚骨及放大器, 要租客出, 又唔想理邊層出電比小小的放大器, 再加上師父及屋主都唔知點設計, 租客搬走時, 分分鐘又要拆, 又有o的人唔拆, 新客搬來又唔知邊條打邊條, 唔理又加一條新魚骨, 結果....累鬥累
最後用小生Model所有野由屋主比哂, 咁就到死都唔駛再裝再拆了.   最後,  希望世界變得更美 !

如可以的話, 屋主出哂所有setup,  三樓租客比梯屋放大器電費, 都係小小電姐. 況且佢自己set點都要比架啦, 如三樓租客唔肯益樓下, 咁X小女人, 你可以叫佢自已SET番成套野law.   
這MODEL邊層邊間戶都有能力供電 , 只要留意POWER PASSING., 所有Splitters 及 TV outlets可用哂ALL POWER PASS, 總有方法而唔駛飛窗!  It is a perfect model !!

只要起屋時想好共用魚骨, 並且由屋主出哂$,  以下的情況就不會發生, 一條魚骨搞掂. 頂哂加一兩隻鑊, 這是起屋後的4年景象. 十年後仲大鑊 !!
衛星走線, 最好獨立出來.  

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

大家研究下..
有無方法可以用一支魚骨, 但又可以分層自己用一個放大器自己比電.
因為好多時舊屋UPGRADE, 每層已經有自已既骨加自己既放大器. 其實係有原因既, 因為好多時唔係唔想共用TV AMP,
只係因為佈線時各屠已直接拉左上梯屋頂, 所以比較難/煩拉翻入梯屋內,
而且始終會有賣既一日, 都有機會停其中一層既電, 咁就唔會影響其他層數.

其實可唔可以咁呢?
魚骨 -> non-power passing splitter -> 各層既TV AMP -> 各屠既TV AMP POWER -> .....

優秀版主

無論佢點拉線,梯屋內外有冇220 ac, 所有村屋都可以用這model 共用一支最貴的魚骨.

這是我新屋的租客. 已年幾了, 相信20年後都是這樣, 如它日賣出, 自己不是屋主, 自然冇得話事, 要加番魚骨, 亦不需改線的structure,

It is option 2: Model B:分層放大器, what upd say !

這是行得通, 因放大器通常不可只買牛, 點都多左件放大器,  可以裝埋.

It is option 3: Model C:

首先,我未試過在所有裝置都是power passing 情況下, 同時用三隻牛,只要同一Model, 我相信不會燒牛,但因未試過, 故不能100% sure.

yes, agree with upd, 我提議model B.
如果屋主不和, 點攪都冇用, 因你上唔到三樓, Door lock Q左
Model D是最唔想見到的.因地下和二樓分分鐘四周有屋擋住, 任何信號都收唔到 .

注意: 自己起村屋, 要留一線, splitter socket 飛條喉去外牆邊,  如和三樓租客不和, 可以行model D in case.

優秀版主

想有收穫, 必先有冒險做第一個的精神, 無人guarantee 你考試之前一定拿到A 才去考試呢
發燒A 餐: HK+ CN

$1400 - 1600  -  88魚骨 收 主要的香港
$14xx  -  UB33H +  UB18L x 2
$300 -   UHF filter
$400  -  自選雞牌或   88魚骨

起碼3K就係咁解, 有些地方真係收唔到就是收唔到, 無計, 但買齊野盡左力先.什麼叫最頂鋒的民用接收呢?即是用了發燒A 餐都唔掂, 一定要搬屋咁解.

W73G 是混埋fm antenna, 但未有時間細心找最好的mix法

優秀版主

我住粉嶺果度, 照Model 4.0 行,  就算單收HK, 加 UB18L 及UHF filter , 所有頻(546, 686, 602)  , 強度會增加8-10 % !! Quality 亦穩定左,  足夠打退信號不穩情況.

版主,

我依家用一條LS20係元朗錦上路收香港高清, 想跟你用 model 4.0, 不過睇完有D唔明:

• 88魚骨垂直極化點樣DIY? 你收悟桐山唔駛垂直條ClearStream4?
  • UB18L, DT-2N1D, UB33H 同 4SPFAD spliiter 係唔係可以裝係天台樓梯位,唔駛日曬雨淋?
  • 由天線到UB18L係唔係最長4M?
  • 收中國天線唔加UB18L得唔得? 之前試過用 cheap cheap 魚骨都收得唔錯. 可以後加嗎? 對DT-2N1D model 有冇影嚮 (過電型)?
  • 駛唔駛加FM天線收DAB?
  • TV/FM牆插用乜好? (用緊Eight, 唔知點解用TV個位駁FM天線去AMP就好正, 但用FM個位就好多noise)
  • 天線駛唔駛加防雷裝置?
  • 天線桿有冇粗度及高度標準? 有冇DIY 教學?

• 如果用UTB30HK代替UB33H又如何? Splitter都唔駛用, data loss 仲少?
  • 如用UTB30HK, 安無天台定三樓好呢?

優秀版主

終於有人爆響口,  88 魚骨 即是Clearstream 4了

1)  垂直極化  :  

Search "天线抱杆夹具夹码之铝制夹具B套装" in taobao.
1) 粉紅色是新短鐵銿 ,  要圓形
2) 綠色是 你本身鐵銿

這個不是perfect mounting for Clearstream 4.  你order 兩set, 攪攪下就mount到, mounting不太好,  但冇其他合用 , 你可同5金佬商討下 .這Mounting 可set 角度tim. 扣在天線桿 最頂部

2)  UB18L, DT-2N1D, UB33H 同 4SPFAD spliiter 如果天台樓梯內有開孔位, 只係loss around 10 尺signal loss引線入 梯 屋, 但唔駛日曬雨淋啊, 長命超超超級多架, highly suggest. 因件件貴野嘛. 你都唔想靚女日曬雨淋 啦
3)  由天線到UB18L:  唔係最長4M . No limitation.

4) 中國天線可以後加UB18L , 但加左UB18L , 中國 signal一定好左,  無論 DT-2N1D model  (過電型  or not 過電型 ) , 而且你都會不用過電 功能.
5) 據frequency spectrum,  FM天線不合收DAB.  DAB在VHF frequency . 想perfect, 要VHF antenna了 , 據research, C4都可收埋小小VHF,  如你未買DT-2N1D , 可叫C父問問可否加個 頻率,  波段III(Band-III)內的218.64MHz .
http://www.father.hk/discuss1/forum.php?mod=viewthread&tid=244&extra=page%3D1

6)  TV/FM牆插: Same golden rule: Maspro please. :)
7) 未confirm signal very stable , 我唔suggest 加防雷裝置 . 我都冇裝,  因明知防雷裝置 對有負面影響.  暫時無試防雷裝置
8)  天線桿 ;  粗度 :  3cm直徑掛? 冇比較過.    及  高天台就.......8尺半啦, 冇DIY 教學 .

> 終於有人爆響口,  88 魚骨 即是Clearstream 4了

唔講得咖

> 天线抱杆夹具夹码之铝制夹具B套装 order 兩set

兩set 比二條Clearstream 4, 定兩set 比一條用?

> DT-2N1D ...叫C父...(Band-III)內的218.64MHz 

以我個case要叫cFU做D乜, 可否詳細少少?

> 過電型  or not 過電型

其實幾時用"過電型"同"不過電型", 依個唔明

> 6)  TV/FM牆插: Same golden rule: Maspro please. :)

Maspro 係唔係冇出TV/FM F 插 牆插咖? FM位用唔用到DAB+ 咖?

Thanks again!

優秀版主

studio2048 發表於 31-1-2012 11:18 PM
> 終於有人爆響口,  88 魚骨 即是Clearstream 4了

唔講得咖

1)  夹具 :  兩set  比一條用, 因要用四個 U 碼.  你total 要 (  1 mount + 四個 U 碼 )  ,  但佢冇賣,  兩set   =  2 mount + 四個 U 碼 ,  裝完你會多出一個mount .

想了好久, 你可唔好用我suggset的mounting,  你可買一條闊些的橫鋁或鐵方, 在上面鑽四個洞,  加兩個合適的U 碼.

唔係唔講得ClearStream , 只不過想睇下幾時比大家知姐.

DT-2N1D : 叫C父(Band-III)218.64MHz 要做D乜, 例如HK side input, 叫佢546+586+602,  加埋218.64MHz, 但我不知DAB 的頻要幾闊, 或你可叫C父整個DT-3N1D 三個inputs ( HK , CN, DAB) 比你.你用三條魚骨

過電型 : 支援信號輸出  [頂番]  個DC power 比番上游輸入,  咁上游就不需power supply 啦. 故過電型Maspro splitters 會較煩及貴些

Maspro 係冇出TV/FM F 插 ,  我唔太熟DAB+ , 但我80% 相信FM output 冇 filter out  Band-III.  仍會有DAB+ signal , 但有冇弱左好多呢? no idea.

優秀版主