請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

father.hk

搜索
查看: 22312|回復: 79

宇宙最強平板魚骨 : 傳說中的88魚骨(Clearstream 4)及傳統平板 [複製鏈接]

優秀版主

傳說中的88魚骨係這個!!  這是水平極化.  垂直極化要DIY.
88魚骨size細,  接收角亦好, 當然價$亦貴. 過千!遲下影幅相比大家, 全香港只有大約6戶人用緊.  我是其中兩戶.

現時外國所有最勁指外性魚骨及平板魚骨中, C4 & Antennasdirect 品牌是最多reviews 及正面評價的型號.

http://www.hdtvantennalabs.com/reviews/AntennasDirect-C4-reviews_1.html

http://www.amazon.com/Antennas-Direct-C4-CJM-20-Inch-ClearStream/dp/B008PBTPOI

傳統又好好的平板魚骨, 大約一千到, 大陸有隻五舊水到的東東, 好似佢, 叫AS4. 但我這塊Clearstream dB8靚料勁多.

這是水平極化.  垂直極化要DIY.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

優秀版主

其實收高清100% confirm最好用平板魚骨, 我以前因未confirm而從未提及, 安裝容易, 接收角闊,Gain 細些但信號平均, 在香港好難買.

優秀版主

個 Packing 及物料可以話一等一 !!

最佳新人

我果到向海空曠,傳統魚骨安裝困難,最終我都係收吾到高青

吾知呢D平板魚骨會否好D呢

優秀版主

fungron 發表於 10-7-2011 11:11 AM
我果到向海空曠,傳統魚骨安裝困難,最終我都係收吾到高青

吾知呢D平板魚骨會否好D呢 ...

我只可以說, 你照以下餐單去買, 都不能穩定收電視的話, 我100% confirm 你要搬

1. 88 魚骨
2. Maspro UB18L
3. 大陸UHF filter
4. Maspro UB33H.
5. 所有野用哂Maspro
6. 線用Belden 1694A.

我新舊屋都用緊這設計.

最佳新人

呢D天線是否是但放一個位都收到???
會否好似傳統魚骨那般,較角度困難呢?

優秀版主

fungron 發表於 10-7-2011 03:41 PM
呢D天線是否是但放一個位都收到???
會否好似傳統魚骨那般,較角度困難呢? ...

較角度超易!!  只要set番以前個方向, 係咁易 1 分鐘 ok ! 生命保證! 但留意垂直極化的話, DIY 88 魚骨較煩. default 水平極化超靚仔.
我上面用88收 香港, 下面DIY 用傳统平版收大陸.

優秀版主

如果唔介意比LS30出多$6xx, no budget 的話, 我敢100% sure 88魚骨在全宇宙最好用, 接收角是一般魚骨二點幾至三倍.
打10號風球都唔駛鋼線mount 住.

我間新屋作品變左咁, 主收香港, 冇理大陸. 如大陸信號強都一樣收埋.

好友村民, 主收香港, 冇理大陸.

優秀版主

DIY轉88魚骨垂直 , 你可以用自己的方法, 我就試過咁. 好難攪.

優秀版主

頂得住冇?