請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

father.hk

搜索
查看: 169|回復: 2

奇怪訊號品質不穩 [複製鏈接]

近日屋企晚上收得好奇怪

先講講而家最新個設定先
基本上終於可以實現幾年前同小生兄傾個個終極MODEL (Model B:分層放大器)

中層只係須要一個output(尾位),原本裝修係手拖手的,所以可以直接廢晒其他位,用F JOINT頭駁晒去,跟住係第一個出線位加個UB18L就正正常常。

地下因為要幾個output位,但又因為裝修係手拖手,又唔可以再拉過晒線,所以係每一個OUTPUT位都用F頭的1開2分線器再拖落去,佢唔使用UB18L,用普通室內用的UTB35W,基本上無問題。

頂層,因為要幾個output位,但裝修時已經放好每個output位獨立直線去分線器。

奇怪問題如下...

地下,如果中間幾部電視唔開or唔駁電視,尾位個電視係收得非常好,但只要中間開晒電視,尾位就弱左好多,要開盡個放大器先叫正常收得穩定。

頂層正常情況下一直無事,如果訊號唔好的情況下(尤其係夜晚),其中一個位會收得唔穩定,當然可能同電視有關,因為係第二個位拉條線過去情況一樣。但奇怪既係同地下情況一樣,當訊號唔好時,如果開晒其他電視,有問題個部係完全收唔到的。

我既問題係,點解我用地下同頂層唔同既接駁方法,而又當所有電影開晒的情況下,都會有部份電視收得弱左呢?唔係其實分線器每一個PORT位都係平均地比上一級弱而又唔會五相影響咩(無論係唔係有開電視情況下)?

優秀版主

唔好意思,  因為潛水潛得太耐,

裝修手拖手, 唉, 真係嗰個師傅都係咁做, 所以尾部房間訊號特別弱, 只要樓宇賣得出, 就懶得理, 造成許多業主及租客都零舍麻煩. 但當你睇樓的時候, 係完全唔會理.
.....

第一樣你要做的事:
1) Confirm 魚骨方向是最好 , 如果唔係, 上游差下游一定不好.

2) 分線器每一個PORT位都係平均地比上一級弱而又唔會互相影響, 無論係唔係有開電視情況. 照我估計是F頭的1開2分線器或拖UTB35W出事. 如果你屋企有MAGICTV STB, 試下接收弱的地方使用MAGICTV STB, 極有可能又OK, 基本上如果MAGICTV STB都收得唔好, 100%一定是訊號問題.

1)
係呀, 已經係最好.. (暫時) 你知啦88無上下角度, 但水平計係已經最好..

2)
我都認為係"每一個PORT位都係平均地比上一級弱", 我無MAGIC TV, 但我試過拖線由"唔穩定個位(Port A)"去"正常位(Port B)"部電視, 又真會出現唔穩定情況. 奇就奇在只要一開其中一部平時唔多開的電視(Port C), 個唔穩定情況係有明顯改善.

不過依個情況都係發生係夜晚11點之後.. 11點前係比較正常的..