請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

father.hk

搜索
查看: 8256|回復: 80

亞鵬既太陽能歷史 [複製鏈接]

以此為記

第一階段 : 2009年
鴨記入手 120蚊 12V 2W 太陽能板 + 100蚊 普通控制器 + 4AH 鉛電 (無圖), 只係試驗性質, OUTPUT 既電並無用處...

第二階段 : 2010 - 2011年
TB入手 20W 及 30W 太陽能板, 只用牛皮膠紙將佢地痴係天台個膞位上, 諗記都大叫好彩, 咁都唔飛板, 加左個 8AH 鉛電... D電用係一條天台燈帶上... 及後係TB 買左個2百幾蚊既可電腦監控控制器 (不過個 SOFTWARE 唔得), 又係香港買左個 6百幾蚊可電腦監控控制器, 以 RS232飛線入屋...

20W
30W
30W SPEC.

第三階段 : 2011 - NOW
係 EPC 入手兩塊二手50W太陽能板, 又係 RS 入手 65AH 鉛電, 係 EBAY 入手仿 MORNINGSTAR 3030, D電用係天台 4條燈帶... 及後又係天台飛線落屋內, FOR 天台 4條燈帶 (共 : 3.5米) 以及屋內廁所 / 廚房 各1米長 LED 燈條, 廳 3米長 LED 燈條
50W SPEC

第四階段 : 2014 - NOW
係 TB 入手 3塊 100W (每塊 340人仔) 板, 預備入手 160AH鉛電, 沿用 EBAY 購得既 30A 控制器, 如果有錢會入手 60A MPPT控制器... 預計加 INVENTOR 將 DC 轉做 AC 推小型家器...

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

預玩INVERTER,你有無電牌呢? AC要小心玩,你最好請教小生兄詳情

不過你預玩INVERTER的話,用電大好多,咁可能最初部署要諗多D, 可能唔係玩12V,係玩24V或48V,咁拖INVERTER 電池出電無咁大電流。 不過買電池就要打孖咁上。  電池係唔好新舊咁混合用,會拖死電池的,所以你新買電池時,最好諗清楚系統電壓的走向。 好難第時再加的,要成組咁換。

samkee 發表於 2-4-2014 02:45
預玩INVERTER,你有無電牌呢? AC要小心玩,你最好請教小生兄詳情

不過你預玩INVERTER的話,用 ...

多謝 CHING 提點~

優秀版主

唔好學外國人或內地人踏足AC INVERTER, 佢地好多好多未經過SOLAR DC長期使用, 要專注DC 已有排玩, 盡量想下有乜野家裏行DC, 將太陽能引入

唔好比電池低過12V.  最低11.9V好啦 , 好多cheap controller fix 係10.5V 才關電 , Be care.

外國人果D,真係無電到,先會行AC 來著家庭電器

如果只係用來著燈或小型電器,咁淨玩12V或甚至24V 已夠,你見我同小生兄都係DC裝置為主
TB 大把 E27 DC 不同火數的LED燈膽賣,用DC,拖線果D都好方便,用AC 你要拖條線就要找個有電牌的人來搞

咁細W數PANEL (1KW樓下),又唔係咁大電池容量,就真係唔好諗玩AC住好D

CHING 們要唔要 MC4? 我想 TB, 有冇興趣一齊訂多D?

我預計會幫襯買 100w 太陽能板果間...

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=38208329610

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=36670121926

呢個平d : rmb3.5

優秀版主

amb_cpl 發表於 4-4-2014 09:55
CHING 們要唔要 MC4? 我想 TB, 有冇興趣一齊訂多D?

我預計會幫襯買 100w 太陽能板果間...

MC4, 我不需了, 下次半年後upgrade, 一定係 200Ah x 2 battery.

OK... 我入左 20對, 同埋15米紅/黑電線 (4MM2)...
需要 MC4既時候搵我啦

優秀版主

amb_cpl 發表於 6-4-2014 05:22
OK... 我入左 20對, 同埋15米紅/黑電線 (4MM2)...
需要 MC4既時候搵我啦

你的4mm2的電線下次不要在TB買, 怕外皮不合格, 內地的電線standard嚇死你的, 雖然在港買好多是中國制, 但香港商店好小賣雞線, 怕比客compliant, 多會Keep 高質量.

七彩小生 發表於 6-4-2014 10:34
你的4mm2的電線下次不要在TB買, 怕外皮不合格, 內地的電線standard嚇死你的, 雖然在港買好多是中國制, 但 ...

一試無防... 到時 POST 線出黎...