請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

father.hk

搜索
查看: 6485|回復: 12

實戰高清安裝 technique 二: 怎樣在1694A 上F頭? [複製鏈接]

優秀版主

整到咁不容易呢, 小o的心機也攪唔好

有Model 有膠圈. e,g, @$2.5

這Stripper tool 一定要有, Pro's Kit 質量高, 又平. $15

唔駛用尺, 大約咁上下開刀就得. Stripper第一格 !

因皮硬, 要用cutter 剪出來

Stripper第2格 !  Main point 在此, cut 淨小小, 小小的原因是上F頭更易, 而且又唔駛網過長要剪

反網過來

Stripper第2-3格 !

線芯長唔緊要.

Key point !!  一定用手指擰入兩三個牙先, 再用Clamp 仔擰緊, 唔好一開始就用Clamp, 因發唔到力.
直至內白膠芯剛剛到位.

Cut 淨around 2mm 凸出來

大家不防跟跟試下, 同你以前又有什麼不同, 如有改善的地方, 請分享一下, 因別人講的野未必是對的, 就算是對, 亦未必全部都是對的, 大家一齊進步吧!!  

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

小生兄,我深圳使用了1694A的CABLE,由於一些問題,找來了大陸論壇的師兄來看,他說1694A有自激的現象,不建議使用,是真的嗎?

優秀版主

Walter 發表於 18-7-2011 11:45 AM
小生兄,我深圳使用了1694A的CABLE,由於一些問題,找來了大陸論壇的師兄來看,他說1694A有自激的現象,不 ...

激佢個頭! 我座三層高15個TV 點全屋都用1694A , 一年半 都冇問題.

You can search a lot of outstanding info about 1694A on HDTV, video and TV reception in internet.

唔係淨係我講, 大陸人多用雞TV AMP, 唔怪得佢地.

我們香港人會較喜歡用1694A,國內人就喜歡使用秋葉源,我的情況跟你一樣,三層樓長度使用1694A,天線則用U144G配搭高田放大器,想改用U204G,深水埔有得賣嗎,U144G盡看香港所有數碼台+深圳水平台,但老四台偶有格仔出現,用LS20及LS30又不能兩者兼得(高清台及標清台),有建議嗎?

優秀版主

SSP 一定有U204G :HK$335    , 你在公厠旁的腸粉店,  有間電子店.

平野係咁, 如冇budget limit,  但求stable, 你試下這個啦, 無老點你 . Gain 細些但信號平均, 在香港好難買.

宇宙最強平板魚骨 : 傳說中的88魚骨 及 傳統平板

http://www.father.hk/discuss1/fo ... d=47&extra=page%3D1

七彩小生 發表於 18-7-2011 02:59 PM
SSP 一定有U204G :HK$335    , 你在公厠旁的腸粉店,  有間電子店.

平野係咁, 如冇budget limit,  但求stab ...

救命!我在上水買的U144GH要$335呀,看過你也有用過其他的天線架及線材,至現時最強的是那個(線是1694A嗎)?你說的地上最強,我怕過關時會被大陸海關誤會係殺人武器,深圳大運呀

優秀版主

上水 係貴架啦.
這不是全宇宙gain最強, 而是全宇宙接收角最闊又好強gain下,  好細塊架炸. 你捨得用$1500 買88再算

小生兄的手工真的很好。

小生兄的孖8兵器還是離不開1694A。

using 1694A (yellow) almost 3 years, nothing to say, best solution.

1 to 3 output
before 1694A : signal 30-50%, sometimes no pictures
after 1694A : signal 80-98%, but spent around $900 (including connector)