請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

father.hk

搜索
查看: 2053|回復: 10

二選一: 踏單車, 你覺得邊個安全些? [複製鏈接]

優秀版主

如只可二選一,不計比警察拉, 你會情願自己的小孩去行人路上踏單車, 還是車路左旁?

note:現在情況是
1) 行人路上: 最多300米有8個行人. 但有可能會失中心飛出馬路邊跌低炒車. 之後比車...
2) 車路左旁:  最多300米有三架車經過,  但有可能會波out飛出馬路.. 之後比車...

你覺得邊個安全些?
單選投票, 共有 3 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

講真, 有時我幾怕D單車...

優秀版主

flu 發表於 14-2-2013 17:08
講真, 有時我幾怕D單車...

yes.  近來多左好多好多老番 [黃金寶]

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%83%E9%87%91%E5%AF%B6

我都唔知點投票,二個都一定不會選

優秀版主

treehouse 發表於 14-2-2013 21:23
我都唔知點投票,二個都一定不會選

一定有個安全o的o的,;)

七彩小生 發表於 14-2-2013 22:04
一定有個安全o的o的,;)

落車推車最安全

見過:
- 送貨單車, 逆線衝紅燈
- 單車衝落斜路, 同私家車一樣咁快
- 單車不在馬路旁 (即在馬路比較近中位), 但行得好慢
- 晚上唔裝燈, 但又喺好暗嘅馬路行

我就時常遇到穿全副專業衣裝的車手,無力上斜,失控落斜,在路中左搖右傾 ...

小孩就踏行人路先...
但有番咁上下技術就可以踩無乜車的馬路.....踩之前教他打手號和基本馬路行車知識,最好有大人睇住啦.....

http://www.td.gov.hk/tc/road_saf ... cyclists/index.html
道路使用者守則 > 第四章騎單車者須知

冇能力者根本不應踩馬路,踩行人路更加係犯法,兩個都唔揀(冇設先決條件的話)